lunes, 29 de noviembre de 2010

De què parlem quan parlem de llibres de text?

Conferència de Jaume Martínez Bonafé del dia 24 de novembre de 2010 en l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Empresarials de la UJI.
Jaume Martínez professor de la Universitat de València que sempre que ha pogut ha treballat sense llibres de text, doncs segons ell, què hi ha darrere dels llibres?
Anem més enllà, són un recurs en l'ensenyament i ens ajuden a ensenyar, però més complexament, són:
a) Una teoria pedagògica i les concecions curriculars i didàctiques d'aquesta teoria.
b) Una corresponent teoria de treball docent de la formació i el coneixement del docent (docent que elegeix l'editorial).
c) Un discurs, una manera de posar en relació llenguatges, pràctiques institucionals, que naturalitzen les percepcions ideològiques de l'experiència social de l'ensenyament.
Exemple: És possible ensenyar sense assignatures? És possible ensenyar sense llibres de text?
Sí, però és evident que sempre hem tingut eixa eina de treball i no veiem més enllà i està passant a ser material obsolet. Un xiquet aprén sempre, tant dins l'escola com fora. La cultura popular no es reflexa en cap llibre de text ni tampoc és cap assignatura, i també s'aprén.
d) Un gran negoci editorial. 900.000.000 € a l'any de diners públics.

El llibre de text no deixa de ser una pedagogia escolàstica. Naix als monestirs jesuïtes i salesians i s'expandeix amb la burguesia. L'esquema avui en dia del llibre de text és el mateix que aleshores. No deixa de ser:
- La separació del subjecte de la resta del món. El coneixement a construir està fora del subjecte i es converteix en objecte. El subjecte és un recipient buit i es va omplint amb la pedagogia escolàstica, no naix de nosaltres ens ho inculquen.
- La separació en l'escola i el món social. S'aprén en tots els llocs, al carrer, al centre comercial, al parc... Açò també és currículum.
- És un cercle tancat.
Exemple: En la assignatura de Ciències Socials, només es fa Geografia i Història (on estàn altres ciències socials que també es consideren importants com són: Psicologia, Política, Sociologia...?)
- El saber escolar ha de tindre un codi d'organització, la disciplinarietat.

El llibre de text és el catecisme de la pedagogia escolàstica. No entra la cultura popular i açò fa que es perda la passió personal del subjecte. Els programes de televisió, el futbol... també són currículum i també formen al discent.
El docent no controla els processos, ni els productes, ni els mitjans de producció. El mestre hauria de buscar la ferramenta de treball que més s'adaptara al que es vol explicar, per què han de decidir per nosaltres el que s'ha de fer o com s'ha de temporalitzar?
En definitiva, el llibre de text és una eina que desprofessionalitza i proletaritza.
Com a bons mestres hem de buscar altres alternatives, pensar des de les construccions. Construir des de nosaltres, des de les experiències de cada u i interpretar el món.

Documents sobre aquest tema:
Les invariants pedagògiques i la pedagogia Freinet cinquanta anys després. Editorial Graò.
Las políticas del libro de texto escolar. Jaume Martínez Bonafé. Ediciones Morata.

martes, 16 de noviembre de 2010

Treballem amb les imatges

Treballar amb les imatges comporta tindre moltíssima imaginació i saber en tot moment el que vols fer arribar als espectadors.

Amb aquesta pràctica,  he vist que no sempre és fàcil transmetre el que u vol en cada moment. Ha sigut complicat trovar les imatges i després me n'adonat que la música si no és el 80% de l'spot, el porcentatge d'importància no serà menut, doncs la música és la que fa que et fixes més en el missatge i dinamitza el vídeo.

Jo personalment, el que he aprés ha sigut a saber buscar imatges a la red que fóren les idònees amb el missatge que es volia transmetre.

En quant al programa que hem utilitzat per fer el motatge, no he tingut cap problema, doncs l'use molt de sovint per fer vídeos personals de fotos familiars. El que sí que he descobert, és que tenia l'opció de pujar-lo directament a youtube des d'una pentanyeta, cosa que ens ha facilitat moltíssim les coses.

Com que el treball era grupal, a mi personalment m'ha sigut una tasca complicada degut a la meua inflexibilitat d'horaris i al poquet de temps que he tingut de reunió amb les meues companyes.

Espere que el treball siga del gust de tots i que haja transmès el que nosaltres volíem




REFLEXIÓ GRUPAL

TASCA: SPOTT PER A PROMOCIONAR LES TIC'S A LES AULES
Components del grup:
Mª Carmen Musoles Medall
Ana Maria Armero Tornel
Alicia Moreno Marrama
Leticia Ayala Gascón



Com que una imatge val més que mil paraules, fent aquesta pràctica ens hem adonat que saber elegir bé una imatge per tal de que transmeta el que vols dir, o bé fer sentir a les persones que puguen veure les imatges és molt difícil i important al mateix temps. Hem de dir, que ha sigut una tasca difícil ja que ens ha portat molt de temps trovar el material adequat, ja siga fotos, música i tot el que hem utilitzat per a realitzar-la, a més perquè tot el material havia de ser sense royalty.

Després de diverses valoracions, vam decidir fer l'spot amb imatges que passen ràpid perquè és més impactant, i vam elegir les fotos que hi apareixen perquè buscavem que tingueren un doble sentit. Per una banda, l'impacte de la imatge al veure-la, i per altra, el significat implicit que comporten. En quant a la música hem buscat una música que fóra dinàmica, a la vegada que moderna amb la fi que atraguera l'atenció dels espectadors. Les fotos les hem obtés de http://www.stockwauls.net/, i la música de http://www.jamendo.es/, segons recomanat. El text del vídeo és el missatge que volem donar als usuaris de les TICs, convidant-los a que les utilitzen doncs està a l'abast de tothom. El montatge està fet amb Cyberlink PowerDirector, un programa que teniem d'una càmera de vídeo. És un programa que, a banda de permitir-te fer el montatge i posar-li la música, també et permet pujar-lo directament a youtube, on previament ens hem tingut que crear un usuari. És un programa molt fàcil d'utilitzar i que recomanem per a tots aquells que com alguns de nosaltres, estan en el procés d'iniciaciò en l'aprenentatge de filmacions i montages visuals.
Disfruteu!!